søndag 29. april 2012

Vårkveld i Namsos

Søndag 29. april tok jeg min kjære Toyota Corolla ut på en liten kjøretur. Dermed ble det også denne søndagskvelden tatt noen bilder. Været denne dagen var brukbart med lettskyet vær og ganske mildt. Snøen er sterkt på tilbakegang. Men det er en del snø igjen i fjellene enda. Det er atskillig lenge til noen kan ta en dukkert i Namsenfjorden enda.








Snart er det 1. mai. Sosialistene gjør seg klare til sin store festdag. Hvermannsen har dratt på hytta for å tilbringe langweekenden der. Mange har tatt fri mandag 30. april.

Det er yrende aktivitet i hagene rundt om i byen. Vinteren ryddes unna og det gjøres klar til en kommende sommer med forhåpentlig godvær.

Kommunens folk rydder opp etter vinteren. Gater feies for strøsand, fotgjengeroverganger males og blomster blir satt ut i byens parker.

Russen har startet på sin maratonfest. Måsen er i gang med hekkingen. Hvitveisen har kommer opp av jorda og det begynner så smått grønnes på trærne. Det er atter en gang blitt vår i Namsos.







torsdag 5. april 2012

Rundetårn

Rundetårn ligger i Købmagergade i sentrum av København. Tårnet er 42 meter høyt, mens  utsiktsplattformen ligger på 34 meter. Observatoriet er ca. 7 meter høyt. Tårnet er viden kjent for sin spiralgang.





Det var Christian 4. som satte i gang byggingen av Rundetårn. Byggingen ble påbegynt i 1637 og tårnet stod ferdig i 1642. Først i 1656 stod kirken ferdig.





Komplekset består av Trinitatis Kirke og Rundetårn. Trinitatis betyr Treenighetskirken. I etasjen over kirken lå universitetsbiblioteket og på toppen av tårnet plasserte man observatoriet hvor blant annet Tycho Brahe arbeidet. I dag har man gjort om lokalene til universitetsbiblioteket til galleri.








Rundetårn er kjent for spiralgangen som går opp til toppen av tårnet. Rundetårn har derfor ikke noen trapp. Man bygde en spiralgang for at hester med vogn  kunne frakte bøker opp til universitetsbiblioteket.









Rosenborg Slott i København.

Rosenborg Slott ligger i Kongens Have i sentrum av København. Det var Christian 4. som gav ordre om at slottet skulle bygges i 1606. Først i 1624 stod slottet ferdig..





Først ble Rosenborg Slott brukt som sommer og  lystslott, men da det stod fullt ferdig brukte kongene det som helårsbolig helt fram til 1710.





I dag er Rosenborg Slott et museum som forteller om det danske kongehusets historie gjennom 300 år. Kronregaliene oppholdes også her.





Kongens Have er et av Københavnernes uteområder. Her jogger de, spaserer, lufter bikkjene sine, soler seg, kurtiserer og tar en lille.





Frihetsmuseet i København

Frihetsmuseet i København ligger i Churchillparken. Det er ikke så langt fra Amalienborg Slott og Kastellet. Bygningene som utstillingen holder til i , ble oppført i 1957.





Utstillingen forteller om okkupasjonen og motstandskampen i Danmark under Den andre verdenskrig. Dagens utstilling er fra 1995. Den  forteller om redningen av de danske jødene, sabotasjeaksjonene, hverdagslivet for lokalbefolkningen, de tyske styrkene, de store begivenhetene under krigen, dansker i fangenskap , den illegale pressen osv.






For å fortelle om den danske okkupasjonshistorien, så har man tatt i bruk virkemidler som gjenstander, dokumenter, fotografier og videoklipp. Man har blant annet fått takk i Himmlers øyelapp, gjenstander som danske krigsfanger har tatt med hjem, våpen etc.