tirsdag 29. mai 2012

NM i bridge for lag i Namsos pinsen 2012

Namsos Bridgeklubb arrangerte NM i bridge for lag på Rock City i Namsos i pinsa 2012. Turneringen gikk av stabelen i NTE Arena. Åtte lag fra hele landet deltok i turneringen. Turneringen strakte seg fra fredag formiddag  til mandag ettermiddag. 40 medlemmer fra arrangørklubben sørget for at turneringen gikk knirkefritt av stabelen. Visepresident Per Watz i Norges Bridgeforbund skrøt av arrangementet. Han mente at Rica Hotell og NTE Arena er en god symbiose der deltagerne kan bo på hotellet og at de har kort veg til turneringsarenaen. Spillemessig gikk det dårlig for namsosingene. Namsos BK kom nest sist i turneringen. Bergens Akademiske BK ble norgesmester i lagspill i bridge 2012.











torsdag 17. mai 2012

17. mai 2012 i Namsos.

Barnetoget i Namsos starter på Namsos Ungdomsskole klokken ti og går gjennom byens gater til Festplassen. I toget går det unger fra byens barnehager og barneskoler samt ungenes foreldre. Byens musikkorps sørger for hornmusikken undervegs, mens familie og slektninger har stilt seg opp langs ruta for å se barn og barnebarn gå i toget. Toget kan fort bli ca. en kilometer langt. I år var det overskyet og med fare for regn under toget. Men regnet holdt seg unna.










Årets borgertog ble en fuktig affære.  Like etter at barnetoget hadde kommet i mål, så begynte regnet å pøse ned. Og det fortsatte det med hele dagen. Borgertoget starter klokken fem på Dampskipskai og tar en runde gjennom byens gater. Det går helt opp til Namdal Sykehus og avsluttes på Festplassen. I borgertoget er det byens lag og foreninger samt russen som deltar. De som deltar i borgertoget er idrettslag og  kor .  I år kunne vi se motorsykler, folk på rulleski, folk som bar på hoppski, syklister fra Namsos Sykkelklubb, jaktbikkjer og et par gamper. Årets russ har i følge ryktene oppført seg eksemplarisk og mesteparten hadde blitt edrue nok etter nattens feiringer til å kunne være med i toget. Byens befolkning hadde stilt seg langs gatene for å se på toget til tross for at regnet høljet ned.













mandag 14. mai 2012

Konfirmasjon i Namsos kirke 12. mai 2012.

Lørdag 12. mai 2012 gikk årets  første konfirmasjon av stabelen i Namsoskirka. Den andre gudstjenesten ble holdt søndagen etter. Kirka var full av konfirmantenes venner og familie. Mange har kommet langveis fra. Folk var i sin beste klær - dresser og bunader. Fine frisyrer og masse godlukt. Det var feststemning.






Selve gudstjenesten startet med at konfirmantene iført kapper marsjerte opp midtgangen i kirka for deretter å sette seg et lite stykke fra alteret. Så sa presten noen ord. Deretter tok kateketene over. De dramatiserte noen scener fra Det nye testamente. Et par jenter fra konfirmantkullet leste opp noen ord fra bibelen, mens to andre ungdommer sang. Så var det tid for å få presthanda på hodet. Ungdommene ble konfirmert i to puljer. Hele konfirmasjonsgudstjenesten ble avsluttet med fotografering av konfirmantene ute på kirkebakken. Nå var det mange konfirmanter som kunne puste lettet ut. Noen hadde sikkert gruvd seg  til dette i lang tid. Det er ikke bare bare å gå ned midtgangen i kirka med så mye folk rundt seg.







Deretter ble de nykonfirmerte fraktet til private hjem og selskapslokaler utover hele byen. Noen familier har brukt lang tid med festmiddagen, mens andre har kjøpt all maten ferdiglaget fra restaurantører i byen. For mange foreldre kan en konfirmasjon være en temmelig dyr affære. For mange konfirmanter kan konfirmasjonen derimot bli en temmelig inntektsbringende affære. Det er ikke utenkelig at en del konfirmanter kan motta 50 000 kroner denne dagen. Undertegnede mottok 3000  kr i konfirmasjonsgaver i 1973. Siden da har vi hatt inflasjon og velstandsutvikling, så det er ikke så rart at det havner store summer i konfirmantenes lommer. De største bidragsyterne er foreldre og besteforeldre. Det er ikke uvanlig at gavmilde  besteforeldre gir 10 000 kr i konfirmasjonsgave til barnebarna. En del konfirmanter setter pengene i banken for senere bruk ,mens andre hiver seg ut i en shoppingorgie av de sjeldne. Datamaskiner og mobiltelefoner blir kjøpt over en lav sko. I bakgrunnen Gnir handelstanden seg i hendene. Dette har de sett fram til i lang tid.








Før konfirmantene fikk presthanda på hodet, så har det vært en periode med konfirmasjonsundervisning, leiropphold, Trondhjemstur, gudstjenestebesøk og en teateroppsetning. Det har vært et travelt år for en del konfirmanter. Men nå er det hele over og de har kommet inn i de såkalte voksnes rekker.

søndag 13. mai 2012

Cirkus Merano besøker Namsos 11. mai 2012

Tradisjonen tro kommer Cirkus Merano til Namsos i midten av mai. Det gjør de hvert år. Da er det byer og tettsteder i Midt Norge og Helgeland som skal gjøres unna. Sirkus er de små barnas arena. Det er barn under skolepliktig alder og foreldrene deres som utgjør stordelen av publikum. Billettene er relativt dyre. De ligger på 3-400 kr for en forestilling. Men det må sirkuset ha hvis det skal få endene til å møtes. Det er masse folk som jobber på et sirkus og det er masse dyrt utstyr som brukes. Men det virker som det går bra. I Namsos spilte Cirkus Merano for fulle hus denne vårkvelden.








Det er moro å se et sirkus komme til byen. Det er som er puslespill på hjul. Først dukker plakatene opp på vegger og telefonstolper som varsler om at snart kommer Cirkus Merano til byen. Så kommer de første trailerne med det svære sirkusteltet. Marka der teltet skal stå blir planert. Deretter blir det svære teltet satt opp ganske raskt. Deretter kommer bilene og campingvognene med artistene. Så senker roen seg over området. Sirkusarbeiderne slapper av mens artistene trener på numrene sine. Publikum oppsøker kassa for å kjøpe billetter til kveldens forestilling. Utpå kvelden livner området til liv igjen. Publikum strømmer til området, kjøper billetter og inntar plassen i teltet. Sirkusarbeiderne har iført seg gallauniformer. Artistene varmer opp før forestillingen. Så er forestillingen i gang med akrobater , jonglører, klovner og dyr. Etter forestillingen er det i gang igjen. Tribunene demonteres og teltet rives ned. Det hele lastes om bord i trailere som kjøres til neste plass som denne gangen er Mosjøen. Litt ut på kvelden eller neste dag begynner artistene å kjøre til neste arena. I Namsos er alle spor etter kveldens forestilling borte.







Cirkus Merano er et under i norsk sirkushistorie. Det handler om oslogutten Knut Dahl som realiserte sin guttedrøm om å drive et sirkus i Norge. Mange så på det som en vill ide. Han skulle konkurrere mot veletablerte sirkus som Cirkus Arnardo og Cirkus Berney. Knut Dahl hadde kjøpt seg et trykkeri i Oslo og jobbet på dagtid som trykker. På kveldstid tegnet han telt, tribuner, sirkusvogner og planla forestillinger. Han hadde sett alt av sirkusforestillinger i Norge. For å få litt erfaring så hadde han jobbet kortere perioder i et norsk sirkus og på et sirkus i Italia. I 1974 hadde han solgt trykkeriet sitt, etablert et vinterkvarter i Aurskog Høland og kjøpt inn utstyr til å drive sirkus. I 1975 kunne han dra i gang sin første sirkusforestilling i Fredrikstad. Siden da har sirkuset holdt det gående.Knut Dahl bruker mye tid og krefter på å få tak i de beste artistene og numrene i sirkusverdenen. Overskuddet fra virksomheten blir brukt til å kjøpe nytt utstyr slik at Cirkus Merano kan være et moderne norsk sirkus.

http://www.merano.no/