torsdag 21. mars 2013

Trondheimstur - 16. mars 2013

Når namsosingene virkelig skal på bytur, så drar de til Trondheim. Det er. 200 km fra Namsos til Trondheim. Det blir ca.3 timer i bilen. Men det er verdt turen. Trondheim har mange butikker, kjøpesentre, kafeer, restauranter, Trøndelag Teater, Olavshallen, Lerkendal, kinoer, Nidarosdomen osv. Tilbud som det ikke finnes av i en liten småby som Namsos. Det har litt følelse av å møte den store verden når du besøker Trondheim.

Utallige namsosinger har tatt utdannelsen sin i Trondheim - NTNU, Teknikern, sykepleierskolen, Dronning Mauds minne, Yrkesskolen på Brundalen osv. Mange har tatt seg arbeid i Stiftsstaden og mange har også stiftet familie i Trondheim. Det er utallige trondheimere med namsosblod i årene. De fleste trondheimere har sine aner fra distriktene.


Kristiansten Festning troner over byen. Den er som en vaktpost som passer på byen. Festningen ble bygd på slutten av 1600-tallet etter den store bybrannen. Det var Christian 5. som beordret byggingen av festningen. Johan Caspar de Cicignon tegnet festningen. Kristiansten Festning er som en grønn oase i Trondheim. På varme sommerdager er området mye brukt. Natt til første mai og syttende mai kan det være ville tilstander på festningsområdet.




Bakklandet ligger på østsiden av Nidelva. Den var Trondheims første forstad og de første husene ble bygd på 1600-tallet. På 16 og 1700 tallet ble bebyggelsen ødelagt i krigshandlinger. Bakklandet har hatt mye industri og befolkningen har for det meste vært industriarbeidere.Det var her fattigfolket i byen bodde. På sekstitallet hadde man planer om å bygge motorveg gjennom bydelen.Men disse planene ble skrinlagt p.g.a massive protester. I dag er det flere eksklusive butikker og restauranter som ligger i bydelen. Det er hipt å bo her og husprisene er dyre.




Nidelva er elven som renner gjennom Trondheim. Det har sitt utspring i Selbusjøen. Nidelva er ca. 30 km lang. Øverst i elva passerer den flere fosser før den roer seg ned i den nedre delen av elven. Man har bygd flere kraftverk oppetter elva. De første 8 kilometerne er lakseførende. Rekordlaksen på 31 kg ble tatt på en vakker sommerdag i 1954. Trondheimerne er glade i elva si. Oskar Hoddø fra Namsos skrev en hyllest til Nidelven med Nidelven stille og vakker du er.






Trondheim er den tredje største byen i Norge med ca. 180 000 innbyggere. Den er regionhovedstad for Midt Norge. Her ligger NTNU, St Olavs hospital, Domkirka, Kristiansten Festning og Rockheim. Her er mye industri, masse butikker og andre virksomheter. Byen er også et kommunikasjonsknutepunkt. Byen var lenge en småby..Først etter 1945 har den virkelig est ut.





Nordre er Trondheims hovedgate. Her ligger de mest eksklusive butikkene i byen. Det er her trondheimerne går når de skal vise seg fram. Her kan vi se studenter, verdensvante byboere og folk fra distriktene. Nordre gate strekker seg fra Vår frue kirke til Kanalen. Den øverste delen er gågate.



Vår Frue Kirke ligger øverst i Nordre. Kirka er av stein og den ble bygget i middelalderen. Det drives en del humanitært arbeid overfor rusmisbrukere og uteliggere fra kirken.





Trondheim har fostret en del størrelser og berømtheter på ulike områder. Trondheimerne har hyllet sine helter med statuer.Olav Tryggvasson, Tordenskjold, Hjallis, studentene og torgkona har fått sine egne statuer.

søndag 10. mars 2013

Harrytur til Sverige

Det er søndag 10. mars 2013. Det er 15 minusgrader og svinkaldt. Jeg har gått tom for ulike matvarer. Det blir til at jeg setter kursen for Geddede i Sverige. Her er matvarene litt billigere enn i Norge. På kjøpet får jeg også en fin biltur. Første delen går langs Namsen. Den har frosset til, men det finnes noen åpne råker.








Jeg har problemer med å få varmen i bilen. På Sørsia var temperaturen nede i hele 18 minusgrader. Jeg kommer til Grong og starter den møysommelige turen opp Sandøldalen. Sandøla er gjenfrosset. Det er litt folk i husene oppetter dalen. På turen opp møter jeg en rekke biler med snøskutere bakpå. Det er folk som har kjørt skuter i Sverige. Det er svært populært for nordmenn å dra til nabolandet i øst for å kjøre skuter.







Jeg har omsider krabbet meg opp på Lifjellet. Det er en av de tøffeste fjellovergangene i fylket vårt. På de tøffeste dagene med snø og vind blir vegen ofte stengt. I dag snør det lett og vinden er sur, men sikten er bra slik at det er lett å kjøre.




Nå har jeg kommet meg over Lifjellet og ned til de svære innsjøene i Lierne.




Nå har jeg etter et par timers kjøring fra Namsos nådd Sandvika som er sentrum i Nordli. Her er det kirke, skole, sykehjem, kommunehus, småbedrifter og bolighus. Årets store begivenhet er Flyktningerennet som avvikles i påska hvert år.









Etter nesten tre timers kjøring ankommer jeg Gäddede. Målet er å handle. I Sverige er rmatvarebutikkene søndagsåpne. På ICA Grensbua er det for det meste svensker å se, men også en og annen nordmann iført skuterklær. Mange trøndere har kjøpt seg hus her. Geddede er et samfunn i tilbakegang. Nordmennene er her på vinterstid for å kjøre skuter. I Sverige kan man kjøre skuter overalt. .Det kan vi ikke hjemme. Etter handlingen inntar jeg en pizza på stedets pizzarestaurant. Det finnes bestandig en pizzarestaurant i Geddede, men de flytter stadig lokaliteter.