onsdag 12. februar 2014

Norgesmesterskapet i sjøisfiske 2014, Løgnin

1.  februar 2014 gikk Norgesmesterskapet i sjøisfiske av stabelen på fjorden Løgnin utenfor Namsos. 120 personer  fra det ganske land deltok i konkurransene. Arrangøren av mesterskapet var Nidaros Kystmeitelag fra Trondheim.

Været under  mesterskapet var upåklagelig. Det ble konkurrert i tre klasser. Det var åpen klasse , juniorklassen og en klasse for lag.

Det ble tatt opp 25 ulike fiskearter under konkurransen. Havmus, bergnebb, paddetorsk og rødflekket kutling var arter som tidligere aldri hadde blitt tatt opp på denne fjorden.

442 fisker med en total vekt på 186 kg ble tatt opp under konkurransen. Snittvekta var 80 g.

Det er kun tillatt å fiske med stang pluss snelle. Hver person fikk fiske med tre stenger. Pigghå og ål måtte slippes ut igjen fordi de var totalfredet. Skater ble satt ut igjen etter veiing og merking. Fisk under minstemål ble også satt ut igjen. Hver fisker fikk bare veid et eksemplar av hver art.











































mandag 3. februar 2014

Raset på Statand 29. januar 2014.

Klokken 16.30 ble veggene på Industribygget på Statland slått inn. Oddvar Ledang drev med noe snekkerarbeid da vannmassene kom . Han ble feid bortover gulvet og innunder en maskin. Fortumlet , men uskadd kom han seg ut av bygget.

Terje Duklæt befant seg i en bil nede ved sjøen da han så en svær bølge feie innover moloen på Statland og knuse flere brygger. Duklæt tror bølgen var 5 meter høy. Først ble bukta tømt for vann, så kom vannet tilbake. Og med vannet kom bølgen.

I timene etter tsunamien hersket det full forvirring. Noen mente at det hadde gått et undersjøisk ras inne i havneområdet på Statland. Andre mente at det var ramlet ut en svær steinblokk i fjellet Tjuven på Otterøya.

Usikkerheten gjorde at politiet evakuerte et sekstitalls innbyggere til Statland skole. Her ble det utpå kvelden arrangert et folkemøte. Natta ble tilbrakt hos venner og kjente. Dagen etter kunne innbyggerne flytte tilbake til husene sine.

Senere på kvelden la  kystvaktskipet Njord seg til på reden utenfor Statland. Et Sea King helikopter ble også rekvirert til området.

Torsdagen etter undersøkte geologer og geoteknikere området. De konkluderte med at det var et undersjøisk ras som  var årsaken til tsunamien. De utelukket at det var et stykke av fjellet Tjuven som hadde falt i vannet og utløst kjempebølgen.

Med dagslyset kom også skadene til syne. 14 naust var ødelagt , flere brygger knust, to småbåthavner ødelagt og flere båter knust. Verst var det for Namdal Settefisk. De fikk ødelagt vannledningen inn til anlegget. Store verdier stod her på spill.