søndag 13. mai 2012

Cirkus Merano besøker Namsos 11. mai 2012

Tradisjonen tro kommer Cirkus Merano til Namsos i midten av mai. Det gjør de hvert år. Da er det byer og tettsteder i Midt Norge og Helgeland som skal gjøres unna. Sirkus er de små barnas arena. Det er barn under skolepliktig alder og foreldrene deres som utgjør stordelen av publikum. Billettene er relativt dyre. De ligger på 3-400 kr for en forestilling. Men det må sirkuset ha hvis det skal få endene til å møtes. Det er masse folk som jobber på et sirkus og det er masse dyrt utstyr som brukes. Men det virker som det går bra. I Namsos spilte Cirkus Merano for fulle hus denne vårkvelden.








Det er moro å se et sirkus komme til byen. Det er som er puslespill på hjul. Først dukker plakatene opp på vegger og telefonstolper som varsler om at snart kommer Cirkus Merano til byen. Så kommer de første trailerne med det svære sirkusteltet. Marka der teltet skal stå blir planert. Deretter blir det svære teltet satt opp ganske raskt. Deretter kommer bilene og campingvognene med artistene. Så senker roen seg over området. Sirkusarbeiderne slapper av mens artistene trener på numrene sine. Publikum oppsøker kassa for å kjøpe billetter til kveldens forestilling. Utpå kvelden livner området til liv igjen. Publikum strømmer til området, kjøper billetter og inntar plassen i teltet. Sirkusarbeiderne har iført seg gallauniformer. Artistene varmer opp før forestillingen. Så er forestillingen i gang med akrobater , jonglører, klovner og dyr. Etter forestillingen er det i gang igjen. Tribunene demonteres og teltet rives ned. Det hele lastes om bord i trailere som kjøres til neste plass som denne gangen er Mosjøen. Litt ut på kvelden eller neste dag begynner artistene å kjøre til neste arena. I Namsos er alle spor etter kveldens forestilling borte.







Cirkus Merano er et under i norsk sirkushistorie. Det handler om oslogutten Knut Dahl som realiserte sin guttedrøm om å drive et sirkus i Norge. Mange så på det som en vill ide. Han skulle konkurrere mot veletablerte sirkus som Cirkus Arnardo og Cirkus Berney. Knut Dahl hadde kjøpt seg et trykkeri i Oslo og jobbet på dagtid som trykker. På kveldstid tegnet han telt, tribuner, sirkusvogner og planla forestillinger. Han hadde sett alt av sirkusforestillinger i Norge. For å få litt erfaring så hadde han jobbet kortere perioder i et norsk sirkus og på et sirkus i Italia. I 1974 hadde han solgt trykkeriet sitt, etablert et vinterkvarter i Aurskog Høland og kjøpt inn utstyr til å drive sirkus. I 1975 kunne han dra i gang sin første sirkusforestilling i Fredrikstad. Siden da har sirkuset holdt det gående.Knut Dahl bruker mye tid og krefter på å få tak i de beste artistene og numrene i sirkusverdenen. Overskuddet fra virksomheten blir brukt til å kjøpe nytt utstyr slik at Cirkus Merano kan være et moderne norsk sirkus.

http://www.merano.no/






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar