mandag 14. mai 2012

Konfirmasjon i Namsos kirke 12. mai 2012.

Lørdag 12. mai 2012 gikk årets  første konfirmasjon av stabelen i Namsoskirka. Den andre gudstjenesten ble holdt søndagen etter. Kirka var full av konfirmantenes venner og familie. Mange har kommet langveis fra. Folk var i sin beste klær - dresser og bunader. Fine frisyrer og masse godlukt. Det var feststemning.






Selve gudstjenesten startet med at konfirmantene iført kapper marsjerte opp midtgangen i kirka for deretter å sette seg et lite stykke fra alteret. Så sa presten noen ord. Deretter tok kateketene over. De dramatiserte noen scener fra Det nye testamente. Et par jenter fra konfirmantkullet leste opp noen ord fra bibelen, mens to andre ungdommer sang. Så var det tid for å få presthanda på hodet. Ungdommene ble konfirmert i to puljer. Hele konfirmasjonsgudstjenesten ble avsluttet med fotografering av konfirmantene ute på kirkebakken. Nå var det mange konfirmanter som kunne puste lettet ut. Noen hadde sikkert gruvd seg  til dette i lang tid. Det er ikke bare bare å gå ned midtgangen i kirka med så mye folk rundt seg.







Deretter ble de nykonfirmerte fraktet til private hjem og selskapslokaler utover hele byen. Noen familier har brukt lang tid med festmiddagen, mens andre har kjøpt all maten ferdiglaget fra restaurantører i byen. For mange foreldre kan en konfirmasjon være en temmelig dyr affære. For mange konfirmanter kan konfirmasjonen derimot bli en temmelig inntektsbringende affære. Det er ikke utenkelig at en del konfirmanter kan motta 50 000 kroner denne dagen. Undertegnede mottok 3000  kr i konfirmasjonsgaver i 1973. Siden da har vi hatt inflasjon og velstandsutvikling, så det er ikke så rart at det havner store summer i konfirmantenes lommer. De største bidragsyterne er foreldre og besteforeldre. Det er ikke uvanlig at gavmilde  besteforeldre gir 10 000 kr i konfirmasjonsgave til barnebarna. En del konfirmanter setter pengene i banken for senere bruk ,mens andre hiver seg ut i en shoppingorgie av de sjeldne. Datamaskiner og mobiltelefoner blir kjøpt over en lav sko. I bakgrunnen Gnir handelstanden seg i hendene. Dette har de sett fram til i lang tid.








Før konfirmantene fikk presthanda på hodet, så har det vært en periode med konfirmasjonsundervisning, leiropphold, Trondhjemstur, gudstjenestebesøk og en teateroppsetning. Det har vært et travelt år for en del konfirmanter. Men nå er det hele over og de har kommet inn i de såkalte voksnes rekker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar